Australië – Sydney

16 januari 2020 2 Door Mieke & Vince

Wij vieren Kerstavond op het vliegtuig. Voelt toch wel een beetje vreemd aan. Naar goede gewoonte kopen we bij aankomst een lokale SIM kaart. Deze keer huren we een appartementje in het Oaks Goldsbrough hotel nabij het Darling Harbour district. Na een deugddoende powernap gaan we op verkenning in Darling Harbour en Chinatown. We wandelen bij 30 graden Celsius langs de haven en staan stil bij de “Welcome Wall”, een eerbetoon aan de meer dan 6 miljoenen migranten vanuit meer dan 200 landen! Dat is dan ook het eerste dat ons op- en bevalt natuurlijk. Een mengelmoes van mensen in een bruisende grootstad. Het openbaar vervoer is hier zo efficiënt dat quasi alle auto’s verdwenen zijn uit het hele centrum. De voetganger is hier koning, het kan dus toch! Hierdoor hebben we dagelijks zo’n 20 km in de benen. En als we niet stappen brengt de OPAL-kaart ons met bus, tram of boot naar elke mogelijke plaats in deze metropool. Het wereldberoemde Bondi Beach staat op onze verlanglijst. Een bezoek aan dit drukke strand combineren we met de epische kustroute Bondi-Bronte-Coogee. De ene prachtige baai na de andere, rotskliffen en een kerkhof met spectaculair zicht over de Tasmaanse zee. De openbare zwembaden sluiten hier aan in zee, je moet het zien om het te geloven. We hebben dus een appartementje deze week en we kunnen eigenlijk niet wachten om ’s avonds eens in de zetel te hangen en gewoon “thuis” te eten. De volgende dag gaan we op stap met onze stadsgids Aida die ons verborgen hoekjes van de stad laat ontdekken en meer vertelt over het Opera House, Harbour Bridge, Sydney Tower, Hyde Park Barracks, Rum Hospital, St. Andrews Cathedral, QVB, St. Mary’s Cathedral en zoveel meer. Mooie witte ibissen worden hier “bin chickens” genoemd omdat je ze meestal vindt rond vuilbakken waar ze met hun lange snavel etensresten uit halen. Ook de 10 km lange wandeling van de Spit Bridge richting Manly staat op de agenda en ook deze is weer zo onwaarschijnlijk mooi dat het echt moeilijk te beschrijven valt. Langs het pad nemen we een korte pauze bij Aboriginal rotstekeningen. Vele eeuwen geleden toonden zij hier hun respect voor de zee, land en lucht. We keren terug van Manly naar Circular Quai met de ferry. Een echte aanrader is de Royal Botanical Garden waar je wat ons betreft gerust elke dag eens langs kan gaan. De papegaaien zitten hier gecamoufleerd in de struiken (of ze stelen zakjes suiker van de koffietafel). Zelfs in het museum van hedendaagse kunst blijven we langer dan gepland. Ik vind Vince voor het grote Feng Shui schilderij van Guan Wei dat de harmonieuze relatie voorstelt tussen alle levende wezens en de planeet, een prachtig werk waar we lang van genieten. Ook de Chinese Garden of Friendship staat in het teken van Feng Shui. Ongelooflijk hoe de tuin water, planten, steen en architectuur combineert. Onze laatste avond in Sydney staat overheerlijke fish & chips op het menu bij Love.Fish aan de moderne kaaien van Barangaroo. De ideale afsluiter van een zalige week en een ding staat vast, hier komen we zeker terug!
We zijn klaar voor de rondreis in Nieuw-Zeeland.