Frans-Polynesië

1 februari 2020 7 Door Mieke & Vince

TAHITI

Pikdonker wanneer we landen in Papeete en ook nog eens 23 uur achteruit in de tijd. Voldoende om lichtelijk verward op zoek te gaan naar de ATM en SIM kaartjes. We crashen in Maison Paofai om de volgende ochtend snel met de ferry richting Moorea te varen.

MOOREA

Op Tahiti kregen we de tip om een auto te huren en dat bleek een supertip te zijn. Ondanks het feit dat het eiland piepklein is en je het in een uur rustig kunt rondrijden was het de moeite om regelmatig eens te stoppen en de exotische hete vibes te laten doordringen. Hier is echt heel weinig en net dat maakt het de moeite. Lunch in de Moorea Beach Club is al een goeie en lekkere start. Ik heb eigenlijk weinig woorden om de pracht van de wateren rond de eilanden te beschrijven… Makkelijkste om uit te leggen is zeggen dat de postkaarten bijna even mooi zijn als de werkelijkheid en dat filters hier echt overbodig zijn. Ik ben blij dat het regenseizoen is hier want dan hebben we toch een uurtje regen per dag. Ook in ons Hibiscus hotel hebben we het goed getroffen want hier is een prachtig strand en restaurant naast het water. Het leven is mooi en rustig hier. We tuffen ook nog naar het Belvédère uitkijkpunt en dan hebben we hier wel alles ongeveer gezien. Tijd om exotische tochten in de jungle te maken hebben we niet alhoewel dat hier wel de moeite is. Vince heeft een grote vogel met kleintjes gezien naast onze bungalow… Blijkt een Frans-Polynesisch kipje te zijn met kuikentjes  Het loopt hier vol haantjes en kipjes. Ook ’s ochtends krijgen we bezoek van de hele familie om iets mee te pikken van ons ontbijt. Morgen richting Bora Bora, bucket list!

BORA BORA

Richting Bora Bora met het propellervliegtuig maakt een mens gewoon blij. Postkaarten komen in de buurt. Dit is het paradijs zoals je het droomt. Met de watertaxi naar Vaitape en naar onze lodge waar het ook weer ongelooflijk rustig is. Wandelen, lunchen, shoppen … Net zoals thuis maar dan in een net iets andere omgeving! ‘Snorkelen met haaien en roggen’ zegt de agenda de volgende dag en we hebben dit gepland om vooral op het prachtige water te zitten. En dan begint de pret bij de eerste stop al met de tropische vissen die ons massaal verwelkomen. Om te snorkelen zijn het hier wel hoge golven met als gevolg dat ik zo’n litertje hoogblauw zeewater binnen heb. Vince flitst van hier naar daar als een vis in het water. Voor de tweede stop zoeken we blacktip reef sharks en pijlstaartroggen. Het turquoise water is nu bijna rimpelloos. We stappen uit de boot in het ondiepe water en de pret gaat verder. Fluwelen pijlstaartroggen dansen nieuwsgierig en opdringerig rond ons terwijl de middelgrote haaien rond ons blijven cirkelen. Onze snorkeltocht is nu al geslaagd, we hebben alles gezien en met een brede glimlach varen we naar de derde stop. Lemon sharks van 2 meter zwemmen hier in het diepe water en hier worden we toch stil van want ondanks het feit dat ze niet agressief zijn blijven het toch grote haaien en geen goudvisjes. Ook hier heb ik weinig woorden voor, het was gewoon alsof we naar National Geographic zaten te kijken. Om de dag af te sluiten is het Yacht Club restaurant een echte aanrader, prachtig uitzicht op de zee en lekker eten. Bora Bora is adembenemend mooi als men richting zee kijkt maar we zijn ook benieuwd wat het binnenland te bieden heeft en laten ons de volgende dag op sleeptouw nemen door onze gids Santiago met wie we enkele uren met de 4×4 gaan rondtoeren. We passeren aan Matira Beach, het enige publieke strand van het eiland, het Franse en het lokale politiekantoor, de verschillende resorts, een eeuwenoude offersteen, overblijfselen uit WOII maar ook ananasstruiken, uru, mango, papaya enz. staan op de agenda. We gaan naar de krater kijken waarrond de eilanden zich vormden en we krijgen een beter zicht op de verschillende soorten palmbomen en het vervaardigen van monoi olie. Tijd vliegt en na onze tocht reizen we alweer terug naar Papeete waar we de volgende dag de lokale markt bezoeken en barhoppen. Frans-Polynesië heeft alle verwachtingen overtroffen, dikke aanrader als je houdt van een relaxe sfeer, vriendelijke mensen en een natuur die tot de verbeelding spreekt.