Vietnam

28 november 2019 12 Door Mieke & Vince

HO CHI MINH CITY
We hebben de betere bus ontdekt. Controle Cambodja uit en controle Vietnam in. Aangekomen in HCMC zoeken we te voet naar Mimosa Corner. We hebben elk zo’n 14 kg bagage dus dat lukt wel. Leuk hotelletje met een fijne rooftop bar. De receptioniste Ly Na helpt ons om de trein te boeken voor de volgende dag en heeft het grappigste accent, ze verwisselen de F en de P hier. Wandeling door de stad en het blijkt hier al veel netter te zijn. Streetfood slaan we over en we belanden toevallig in 4P, een megahip Italiaans restaurant. Op de terugweg naar het hotel springen we nog snel een apotheek binnen, Vince heeft ook muggenbeten en de jeuk kan soms vervelend zijn.

MUI NE
Eerste tussenstop is de ATM, enkele miljoenen afhalen. Onze taxi kost hier 500.000 VND of zo’n 20 dollar. Ananda Resort is een zalige plek. Bungalow op het strand, infinity pool, hangmatten en palmbomen. Verse kokosnoot open kappen en uitdrinken, dit is luilekerland. Dit is ook dé plek in Vietnam voor kitesurfers. Vietnam in het algemeen geeft ons een super eerste indruk. In Mui Né blijven we drie volle dagen, tijd om even op rust te komen. Zalige wandelingen langs het strand. Even over haardrogers: totaal nutteloos, de warme wind buiten doet dat wel. Dit is het moment om “blij haar” te hebben. Voor mij is dit ook deel van het deconnecteren, de evaluatie volgt dan in maart maar voor nu: welkom krullen :-).
Rond vijf uur gaat de zon hier slapen maar de temperatuur blijft zalig. We genieten van elk moment en leven 200% in het moment. Vince verlegt zijn culinaire grenzen hier zolang er geen zeevruchten aan te pas komen. Alles is hier blijkbaar lekker, zo ook de makreel in limoenbotersaus. We slapen 9 uren ononderbroken onder het muggennet. Geen wekkers. Ontbijten, wandelen en zwemmen over, onder en door de wilde hoge golven. Een exotisch gevoel, momenten vol van lekker eten en heerlijk verse sapjes. En ook het lekkerste rolijs ooit. Trouwens, geen betere bescherming tegen de zon dan ouderwetse palmbomen. Beste strand ooit. Elke overdrijving is hier op zijn plaats. Ook de bananenboom op ons terras mag op de foto!

NHA TRANG
Maandag 18 november gaan we richting Nha Trang. De trein is niet zo netjes als de vorige keer om maar te zeggen dat er toch wel ‘vettige beren’ zitten zoals Vince het graag verwoordt. Ook hier proberen ze lekkers aan de man te brengen, van fruit tot volledige warme maaltijden. En voor we het wisten zat er een reuze grissini in onze handen. Ik veronderstel dat we net iets te nieuwsgierig of hongering zullen gekeken hebben. Een piepklein warm stokbroodje in een papiertje met een ondefinieerbare gemalen vulling. We hebben het in ieder geval flink opgegeten.
Nha Trang is een grote kuststad. Aan het drukke verkeer ontsnap je makkelijk op de mooie promenade langs, opnieuw, schitterende stranden.
De Long Son Pagode lokt ons door het mega drukke verkeer naar haar prachtige tempels. Een oase van rust bij zonsondergang. Het verkeer is anderzijds ongezien druk, oversteken quasi onmogelijk maar toch lukt het omdat de Vietnamezen gewoon rustig blijven. Hier wordt niet geroepen, geen verkeersagressie, geen scheldwoorden wat maakt dat de massa scooters en auto’s langzaam maar zeker ongeschonden op de bestemming aankomen.
Volgende dag snorkelen (eindelijk!!), pick-up om zeven uur en in het aquarium liggen tot de middag 🙂 Ik kan hier weken ronddobberen en gewoon naar de koralen, vissen, zeeëgels- en sterren kijken. 
19 dagen, we reizen ondertussen 19 dagen. De detox begint te dagen. Geen sigaretten, geen alcohol, geen PC, geen agenda, geen haardroger, geen borstel, geen auto, geen (of amper) schmink, geen uitgebreide garderobe, geen wekker. Als dit maar goed afloopt 😉

HOI AN
We hebben even genoeg van de bus en de trein en voor ongeveer dezelfde prijs ($25pp) vliegen we op woensdag 20 november naar Da Nang, richting Hoi An. Een goedkope vlucht zal ons daarna ook richting noorden helpen. Aangekomen in het hotelletje in centrum Hoi An, gaan we eerst naar de spa voor een deugddoende massage. Daarna lonkt het oude centrum van Hoi An, echt heel gezellig, zeer toeristisch maar met reden. Dit is een super gezellige plek waar we lang kuieren en heerlijke hapjes eten.
Volgende ochtend gaan we naar Ba Na Hills, de bezienswaardigheid in de streek. Blijkt ook echt een attractie te zijn maar wat ons betreft toch wel indrukwekkend gedaan. We kijken hier onze ogen uit en moe maar voldaan keren we terug naar Hoi An. Het is leuk shoppen en kuieren in Hoi An met een leuke afsluiter van de dag in het Grieks restaurant MIX. Niet verwacht dit hier aan te treffen, ongelooflijk lekker en een gezellige babbel met de Griekse manager. 
Leven van dag tot dag en vandaag staat Hue op de agenda. We nemen een chauffeur die onderweg ook nog op de leukste plekken zal stoppen. Zo gaan we naar Marble Mountains, rijden we over de Hai Van Pass en belanden we op het meeste paradijselijke strand tot dusver: Lang Co Beach. Hier mogen ze ons achterlaten. Ik eet de beste (alweer) schelpen ooit.

HUE
Hue is de voormalige keizerlijke hoofdstad met een mengelmoes van nieuwe en oude gebouwen die gescheiden worden door de Perfume River. We bezoeken het Imperial Palace met graftombes, pagodes, tempels en koninklijke vertrekken die ook weer op de Unesco werelderfgoedlijst staan net zoals carnaval Aalst maar die saga volgen we hier eigenlijk niet. Voor we het weten, wandelen we hier enkele uren rond en genieten van de sfeer op deze mooie plek. We reizen verder naar de luchthaven van Hue richting Hanoi. 

SAPA
Aangekomen in Hanoi nemen we de slaaptrein naar Lao Cai. Stiekem ben ik blij dat er niemand bij ons in de couchette komt liggen. Vince slaapt hier als een roos, zelf moet ik het met een drietal uurtjes doen en zo komen we rond halfzes ’s ochtends aan in het station van Lao Cai waar we moeiteloos transport naar Sapa vinden. Om acht uur hebben we afgesproken met Chu, onze gids voor de tweedaagse trekking. Na een uur wachten op het bagegetransport beginnen we aan de steile wandeling door de jungle. Ik sleep me op handen en voeten naar boven en ben blij als we op een normaal pad belanden. Sapa is prachtig maar spijtig dat er zoveel mist is. We stappen snel op het tempo van Vince en komen dan ook redelijk vroeg aan in onze homestay. Zou een siësta geen wonderen doen voor onze verkoudheid? Mai maakt ons wakker voor het avondeten. Frietjes om mee te beginnen, smaakt gewoon altijd. Daarna eten we samen met de familie uit de kommetjes op tafel: kip, boontjes, morning glory, spring rolls en natuurlijk sticky rice. De kleine plastic stapelstoeltjes gebruikt iedereen hier, super handig eigenlijk. Hier valt niets te beleven, we gaan naar onze ‘kamer’. Proper maar freezing cold, dubbel fleece donsdeken en hilarische toestanden als we laagjes aantrekken voor de nacht. ’s Ochtends pannenkoeken en wachten op Chu die ons door de regen en de mist naar beneden gidst. We vertrekken later op de dag terug richting Hanoi.

HALONG BAY
Woendag 27 november. Pick-up rond 8 uur richting ferry en boot voor onze tweedaagse cruise in Ha Long Bay. We sluiten aan bij een bont gezelschap van wereldburgers en vernemen in vlot Engels van onze gids Oanh dat er een druk schema op de agenda staat: lunch, kayakken in de mooiste baaien, zwemmen en duiken, diner bij zonsondergang en karaoke. Volgende dag even aan land, bezoek aan klein dorpje, aardrijkskundeles, en uitleg over en proeverij van rijstwijn. “Happy water” met cobra, bijen of schorpioenen, alles is mogelijk! Terug aan boord krijgen we “cooking class” en bereiden we verse spring rolls als lunch. Moeder natuur is bijzonder gul geweest voor dit wereldwonder en we beslissen nog een dag langer in Cat Ba dorp te blijven. 

HANOI
Terug in Hanoi genieten we van de stad die zoveel mogelijkheden biedt om te ontsnappen aan de drukte van het Old Quarter en de stad in het algemeen. Het is dan ook bijzonder leuk als we vaststellen dat grote delen van de stad in het weekend autovrij zijn ’s avonds. Het Hoam Kiem Lake is onze favoriete rustige plek. Koffie drinken in het post-it café. We blijven versteld staan over het leven op straat, aan de voordeur. Iedereen wil hier wel iets verkopen, zo ook de lokale beenhouwer die op de stoep rustig een vulling maakt. Hier kan je overal eten, van streetfood tot hippe restaurants of fast food ketens. Of gewoon smoutebollen op een stokje in een plastic zakje uiteraard… Overheerlijk!!