Cambodja

10 november 2019 0 Door Mieke & Vince

SIEM REAP
Zondag 10/11 vliegen we vanuit Surat Thani naar Cambodja als alternatief voor een busrit van 9 uren. De laatste dagen iets te veel in de busjes gezeten vinden we. De bagage blijkt niet inbegrepen in de prijs van de vlucht en we moeten hier ook wel wat wachten. De controle aan de douane verloopt vlot en een taxi brengt ons naar hotel Gold Smith Residence. De eerste keer onze was afgegeven en een tuktuk geboekt voor de volgende dag. De afgesproken prijs voor beide verdubbelt op een uurtje tijd maar het blijft spotgoedkoop dus niet aantrekken denken we. Focus op Angkor met onze privé tuktuk die met ons een ganse dag door het tempelcomplex rijdt. Je kan hier meerdere dagen rondtoeren. Wij beslissen om de kleine toer te doen en Angkor Wat, Ta Prohm, Bayon en nog enkele kleinere tempels te bezoeken. Indrukwekkend, Tomb Raider is hier ook gefilmd. Retour hotel met de tuktuk is het een drukte van jewelste. Het waterfestival wordt uitbundig gevierd, beetje zoals carnaval bij ons qua drukte maar dan x 10. We wagen ons ’s avonds in de massa maar dit is toch ons ding niet. Streetfood staat niet op de menu vanavond. Het wordt dineren op een leuke rooftop. De muggen bijten mij meedogenloos.


PHNOM PENH
Busrit van 8 uren richting hoofdstad van Cambodja. Een “dust road” meer of minder, speelt allemaal geen rol. De vele zwerfhonden en massa’s zwerfvuil is moeilijk te vatten voor ons. We overnachten in hotel Teahouse. Na een licht ontbijt en met een minder goed voorgevoel naar Cheung Ek, voor 1975 een vredige boomgaard net buiten Phnom Penh. Tussen 1975 en 1979, één van de vele killing fields. We lopen hier 2 uren rond en zeggen amper een woord. Op deze plaats gebeurden de gruwelijkste dingen. “The killing tree”, zoek eens op … niet te vatten gewoon. Zeer aangrijpend, hoe kan zoiets gebeuren?
We bezoeken ook de S21 gevangenis. Hier werden allerlei stadsmensen (rode khmer regime stond voor de agrarische revolutie) gevangen gezet en gefolterd voor ze ’s nachts afgevoerd werden naar de killing fields.
Zware turf. Het is hier heet en wij zijn moe aan het worden. Bovendien is de geur van het zwerfvuil overal niet te harden. Tijdens ons avondmaal in ElevenOne beslissen we om Koh Rong en Kampot over te slaan en naar Vietnam te trekken.